saval

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Charles Bukowski

Studená sprcha reality
Pred časom som celkom náhodou narazil na tohto autora, a jeho knihy ma proste dostali. Raz mi jeden kamarát vravel o jeho tvorbe a charakterizoval ju asi takto "Ten keby opisoval ošablený roh tak by to bolo na tri strany a ešte by ťa to aj zaujalo." No, a áno je to tak. Nemôžem inak iba mu dať za pravdu. Jeho knihy sa nesnažia byť pekné, povzbudzujúce, alebo s "happy endom" dokonca sa nesnažia mať ani pointu, no nakoniec ju vždy majú a je hlbšia ako sa zdá.

Zatiaľ som od neho prečítal dve knihy, a obe viacmenej na jeden šup. Nemohol som sa od nich odtrhnúť. Boli to Škvár a Faktótum. Dosť ma tie knihy dostali, doteraz som nikdy nič podobné nečítal a toto bola proste sila. Pred tým som zvykol čítavať skôr žáner fantasy (Terry Pratchet, J.R.R. Tolkien) alebo apokalyptické knižky od Jiřího Kulhánka. Všetko to boli knihy kde bol hlavný hrdina niekto, v kom bolo niečo dobré, aspoň sa to v tej postave dalo vidieť pri troche chcenia.
No pri Bukowského knižkách Vám také niečo nehrozí, hlavný hrdina nieje dobrák, nieje šľachetný, nepozerá na iných. Je to arogantný alkoholik, ktorého zaujíma iba to ako zoženie ďalšiu fľašu, prípadne kde zoženie ďalšiu šlapku, ktorú by mohol pretiahnuť. Nechce od čitateľa aby ste sympatizovali s hlavným hrdinom, ani aby ste schvaľovali jeho konanie, no po čase ho začnete chápať.
Najmä kniha Faktótum má v sebe veľa s Bukowského skutočného života. Hlavná postava Henry Chinaski, (konečne som zistil podľa čoho sa volá kapela Chinaski, a vďaka tomu aj lepšie pochopil niektoré z ich textov) je notorický alkoholik, ktorý si nevie a ani nechce nájsť nejakú trvalú prácu. Stále pije a to je väčšinou dôvod prečo ho z práce vyhodia, keď ho to niekde prestane baviť, proste sa vezme a ide ďalej niekam inam. Chinaski nemá žiadnu nádej, cieľ, ambície proste NIČ. Ani nad tým nepremýšľa, proste žije tak aby nejako prežil a mohol sa zase opiť. Na ničom mu nezáleží, teda okrem chlastu a sexu.
Jeho knihy boli pre mňa ako studená sprcha. Ja sa snažím veriť že je v ľuďoch niečo dobré a snažím sa ich rozdeľovať na dobŕych a zlých (väčšinou v každom niečo dobré nájdem keď veľmi chcem) Bukowski by ľudí rozdelil asi na zlých a ešte horších, potom by tam bola ešte skupina magorov ktorý sa nechajú využívať, ja by som bol asi v nej. Keď som sa predtým zamýšľal, ako sa dá žiť bez nejakého cieľa, presvedčenia alebo viery v niečo. Tak teraz to už viem, dá sa žiť zo dňa na deň, a jedinou istotou je že po vypití fľaše prestane byť tento svet až na toľko neznesiteľný. Mám trocha strach, že raz dopadnem ako Chinaski, keď sa zrútia všetky moje sny a ciele tak mi nezostane nič. A párkrát som sa prichytil, že som chcel chlastať len pre to, aby mi rýchlejšie ubehol čas, a aby som aspoň na chvíľu nemyslel na to aké je to neznesiteľné. Cinaski je tiež človek, ktorý vieru a sny už dávno stratil a nakoniec mu nezostalo nič.
Keď som si neskôr vyhľadal údaje o Bukowského živote, pochopil som prečo písal takéto knihy. Mal v živote proste smolu, už od malička keď sa mu najprv posmievali deti v škole pre jeho zvláštne meno. A neskôr dostal nejakú formu exzému ktorá mu trvalo poznačila tvár, čo viedlo k tomu, že v puberte na neho ženské moc nebrali. Ani sa mu nečudujem že vieru v ľudí úplne stratil, možno na tom niečo pravdy je, možno nemá zmysel sa snažiť byť na seba hrdý. Možno sú všetci ľudia svine a je to len ilúzia reality ktorú si okolo seba vytváram, no skúsim si tú ilúziu udržať ako najdlhšie to pôjde. Je zaujímavé konfrontovať moje názory s jeho a vidieť tam ten priepastný rozdiel.       

len tak.. | stály odkaz

Komentáre

  1. ch.b.
    bol aj pre mna ako sprcha...
    publikované: 07.02.2010 12:13:01 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. CH. B. BÁSNĚ 1974-1978/ LÁSKA JE PES
    sám se všemi


    tělo obepíná kost
    a dovnitř
    dají mozek a
    někdy duši,
    a ženy rozbíjejí
    vázy o stěny
    a muži pijí
    přespříliš
    a nikdo nikdy
    nenajde toho pravého
    ale lidi nepřestávají
    hledat
    hemží se z postele
    do postele.
    tělo obepína
    kost a
    tělo hledá
    něco víc než
    tělo.

    není v tom vůbec
    naděje:
    všichni jsme ve spárech
    stejného
    osudu.

    nikdo nikoho nikdy
    nenalezne.

    městské skládky se plní
    smětište se plní
    blázince se plní
    nemocnice se plní
    hřbitovy se plní

    nic jiného se
    nenaplní.


    ----------------------

    v pasti


    nesvlékej mou lásku
    mohl bys najít manekýnu,
    nesvlékej manekýnu
    mohl bys mou lásku
    objevit.

    dávno na mě
    zapomněla.

    zkouší si nový
    klobouk
    a vypadá koketněji
    než kdy
    dřív.

    je to
    dítě
    i manekýna
    i
    smrt.

    na tom není
    nic špatného.

    neudělala
    nic
    neobvyklého.

    to já to od ní
    chtěl.
    publikované: 07.02.2010 12:42:31 | autor: EMA V. (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. EMA V.
    Jeho básne som nečítal, ale ako som si prečítal tieto dve... asi sa to zmení v blízkej dobe.
    publikované: 07.02.2010 12:56:02 | autor: savalovsky (e-mail, web, autorizovaný)
  4. :)
    ak narazím na názov tej knihy, ozvem sa
    publikované: 07.02.2010 14:32:20 | autor: Nathanian (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Saval :)
    Život je zložitý a ťažký a keď nemáme v svojom okolí nikoho kto by nám vedel aspoň trošku pomôcť tak je to ešte horšie, ale ja jeho osud by som brala ako varovanie: musím sa vynúť všetkému, čo ma dostane do takej situácií, nesmiem sa opustiť, lebo dopadnem, ako Ch.Bukoskí a to určite nechcem.
    Tie básne sú veľmi dobré , páčia sa mi .
    publikované: 07.02.2010 15:03:59 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Saval,
    potešil si ma.Bravooo. Napísal si pocity, ktoré sa netýkajú tvojich citov. Budem sa snažiť prečítať i ja.
    Dávam radu, môžeš, nemusíš prijať: daj preč ruky od pálenky. Áno, pomôže zabudnúť, ubieha rýchlejšie čas, lebo veľa človek prespí, stráca priateľov, utieka sa ku klamstvu a postupne ku krádežiam. A ak písal o hľadaní šľapiek, aby si mohol užiť sex, tak asi len ráno, lebo večer výkon asi podávať nemohol . Alebo , žeby?!
    publikované: 07.02.2010 20:35:01 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. vasilisa26
    Tak to si aj ty mňa potešila, a ďakujem za uznanie :-)
    k tej tvojej rade, no alkohol je občas fajn, ale sám zásadne nepijem pijem len s kamarátmi keď je nejaká príležitosť (napríklad že sa stretneme :-D )
    A písal som že hlavný hrdina knihy sa zaujíma o hľadanie šlapiek.. nie ja, nepísal som že sa s ním stotožňujem, len že sa bojím že by som mohol dopadnúť podobne. A čo sa tíka šlapiek, tak to by som nikdy neurobil, lebo som presvedčený o tom že je to nesprávne, a ešte stále žijem v mojom zidealizovanom svete, kde veci, čo pokladám za nesprávne proste nerobím.
    publikované: 07.02.2010 23:32:02 | autor: savalovsky (e-mail, web, autorizovaný)
  8. SAVAL,
    A prečo ten strach, že dopadneš ako Chinasky?
    Sny a ciele sa zrútia občas každému a sila osobnosti sa prejaví hlavne v takýchto situáciach. Niektorí ľudia začnú piť, iní hľadajú útechu v náboženstve, možností je kopec... každý človek má na výber.
    Z teba mám pocit, že o sebe dosť pochybuješ a akokeby si si ani dostatočne neuvedomoval svoje kvality,čo v podstate ani nie je na škodu, veď máš aspoň o čom písať a taký absolútne vyrovnaný a spokojný človek, to je už trošku nuda.A ty si fajn
    publikované: 07.02.2010 23:44:59 | autor: EMA V. (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. bukowskeho som čítal
    všetci umelci pijú..
    ale nie všetci čo pijú sú umelci.
    bacha na to!!
    publikované: 08.02.2010 08:37:36 | autor: iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. hehe..
    presne tak iviak..;-)
    Bukovski sice pise zaujimavo, ale on z toho aj zil..a bol poriadne prasa. Bol to jeho vyber v prvom rade na ktorom profitoval, ako sam vravel. ..;))
    publikované: 08.02.2010 09:25:31 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Saval,
    ešte máš na to vek, aby si žil v ideálnych svetoch. Vieš, ty šľapky možno za správne nepovažuješ, ale niekto ich potrebuje.

    iviak,
    ty si umelec
    publikované: 08.02.2010 19:56:50 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  12. iviak, vasilisa26
    Nesúhlasím, dnes je iná doba a to čo platilo kedysi, už nie je pravidlom. Nehovorím, že medzi umelcami nie sú narkomani a alkoholici, ale je aj veľa takých, ktorí žijú v dlhodobých vzťahoch, sú vegetariánmi a angažujú sa v charite.
    A to, že niekto vníma ľudí z tej lepšej stránky, neznamená že žije v ideálnom svete, ale je to o jeho postoji.
    Je samozrejmé, že na niektoré veci príde človek vekom a skúsenosťami, ale ja osobne fandím ľuďom, ktorí sú jednoducho ľudskí.
    publikované: 08.02.2010 20:55:02 | autor: EMA V. (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Ema V. Phoebe z priatelov
    umelci ktorí žijú v dlhodobých vzťahoch, sú vegetariánmi a angažujú sa v charite.. :DDD - príde mi to strašne vypočítavé, a neviem ich zaradiť k umelcom.. a tiež neviem ísť na operu v rifliach a nerozumiem ludom čo to dokážu.. asi som staromôdny

    nie phoebe buffetová určite nie je umelec.. sorry aj ked na smradlavej macke nieco umelecké je..
    publikované: 10.02.2010 08:26:17 | autor: iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. vasilisa26 vdaka
    až sa červenám, a neviem čo dodať..
    publikované: 10.02.2010 08:44:06 | autor: iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. no, to neviem posúdiť.
    ten citát od Bukowského je dobrý,
    Všetci umelci sú alkoholici, ale nie všetci alkoholici sú umelci.
    skôr si myslím že on to videl zo svojho pohľadu, možno to taknieje nepoznám žiadneho umelca osobne. A keď sa nad tým zamyslím je mi to jedno.
    Bukowského život by som nesúdil, myslím že k tomu ako žil bol dohnaný okolnosťami, ako on sám napísal písací stroj bol pre neho jedinou záchranou pred zbláznením sa, a to dokážem pochopiť.
    publikované: 10.02.2010 09:50:45 | autor: savalovsky (e-mail, web, autorizovaný)
  16. savo
    to nie je z bukowskeho hlavy.. to to tých umelcoch a opilcoch.. (a ani z mojej) to som čítal v jednom ženskom magazíne (ženskom - ako pre ženy)
    publikované: 10.02.2010 09:56:38 | autor: iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Iviak
    S tou Phoebe Buffetovou to bolo síce vtipné, kvitujem tvoj zmysel pre humor, ale ja som mala na mysli osobnosti ako Bono Vox, Chris Martin z Coldplay, či Mobyho.
    Ja osobne nie som vegetariánka, do divadla nechodím v rifliach a páčia sa mi kapely, ktorých lídri sú už väčšinou po smrti vďaka drogám.
    publikované: 10.02.2010 10:55:29 | autor: EMA V. (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. fuha...
    tie ženské magazíny majú silné myšlienky :-D to by som nečakal.
    publikované: 10.02.2010 12:01:08 | autor: savalovsky (e-mail, web, autorizovaný)
  19. savaliak - to bol seriózny výskum - do koho sa zalúbiť a do koho nie - to vieš kecy pre slepice
    EMA V. Ach ano Bono a spol - envirofašisti ehm pardon chcel som povedať enviromentalisti a humanisti.. fajn týpkovia asi lepší ako tá ich hudba.. s Bonom by som šiel na pivo :) s Mobym už nie :D
    publikované: 10.02.2010 12:11:23 | autor: iviak (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Ema,
    máš pravdu, že aj herci žijú v serióznych vzťahoch. Sú aj ľudskí. Ale nie nadarmo sa hovorí-od dobroty na žobroty. A veľmi často sa stáva, že keď ich hviezda začne hasnúť, musia ju zažať - škandálmi alebo i charitou. A ty sa určitým spôsobom do charity nezapájaš? Ja ano a nie som vyštudovaná umelkyňa. I keď sú umelci-maliari, ktorí bez alkoholu nevedia ani štetec chytiť.
    A myslím si, že doba je horšia, ako bola vo všetkom
    publikované: 10.02.2010 21:29:20 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014