saval

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vylet na Oravsky hrad

No proste super bolo, aj ked sa to tak nezdalo na zaciatku.
Tak dneska asi napíše na tento blog prvý veselý článok :-)
(Snáď ich bude časom viacej )

No tak dneska som sa rozhodol že si spravím voľnú stredu, (mal som iba prednášky tak som sa na ne vykašlal) Mohol som celý deň ležať na intráku, ale to som nechcel, tak som sa včera rozhodol že pôjdem na výlet, a kam? Vybral som si oravský hrad. Pôvodne som chcel ísť s niekým, ale nejako to vyšlo tak, že nikto z kamarátov si nenašiel čas aby šiel, každý mal školu alebo niečo na práci. Tak nakoniec som šiel sám...  viem vyznie to divne ale nakoniec to dopadlo viac ako dobre :-) joooj krásny deň to bol, veď  Vám o tom napíšem.

  Takže začalo to ráno, keď som si dal raňajky a potom sa vybral na železničnú stanicu. Potom vlakom do Kraľovian, a odtiaľ "oravkou" do Oravského podzámku, Tešil som sa na tú cestu, lebo mám rád vlaky a najmä také regionálne čo idú cez prekrásnu prírodu. Tak som si vychutnal jazdu oravkou, ktorá asi za celú cestu neprekročila rýchlosť 50km/hod ale nevadí :-) ja som si to užíval. Keď som vystúpil v Oravskom podzámku tak som spravil pár fotiek hradu a namieril si to priamo k nemu. (pár vydarenejsich fotiek si mozte pozriet na konci clanku ). Nájsť cestu k hradu nebolo vôbec ťažké, ešte dobre že tie hrady stavajú na kopcoch takže sú neprehliadnuteľné. Hneď prvé milé prekvapenie ma Čakalo pri pokladnici hradu, kde som si opýtal lístok, ako inak študentský.. a tetuška pozerá na mňa a pýtala sa že odkiaľ som a ja že z východu... a ona že nech sa tvárim ako stredoslovák a mám to za polovicu :-) tak som zasa ušetril. Potom som sa pobral k hradnej bráne, asi pol hodinky som tam počkal, kým začne prehliadka, zatiaľ som tam bol sám. Celkom sa mi to aj páčilo, lebo na hradoch zviknú byť milé sprievodkine a tešil som sa na trocha osobnejší prístup. Len som sa bál že by to bol sprievodca.. ale naštastie nebol :-).
  Potom keď prišla sprievodkiňa a pustili nás do útrob hradu, tak sme boli nakoniec skupinka asi 6 ľuďí a z toho boli všetci odniekiaľ zo zahraničia, iba ja slovák... Po prvej vete sprievodkine nastala zvláštna situácia... Sprievodkiňa povedala: "srdečne Vás výtam na oravskom Hrade" odozva od návštevníkov veľmi nebola, zjavne nerozumeli sprievodkini, tak ja som sa pousmial a povedal slečne sprievodkini (inak veľmi peknej) Že som asi jediný kto jej rozumel a že ďakujem za uvýtanie... tak slečna potom prehodila, že to bude všetko rozprávať asi iba mne, ja som sa ponúkol, Že to môžem prekladať do angličtiny a tak aspoň ďalší dvaja ľudia mali z tejto prehliadky niečo, medzi nimi jedna Japonka a manželský pár, ktorý ma potom už veľmi nepočúval, ale zato slečne japonke (neskôr som zistil že sa volá "ju" alebo tak nejako no proste krásne meno :-) ) sa môj výklad celkom pozdával a obČas sa na niečo aj opýtala, bolo to milé... a ako tak prebiehala prehliadka ja som popri prekladaní veselo debatil so slečnou sprievodkiňou, rozprávali sme sa o rôznych veciach, ako napríklad som sa jej pýtal ako by som sa mohol stať sprievodcom na hrade, ona na to že ľahko lebo mi to zjavne ide :-) potom som sa jej pýtal na plat, a rozhodol sa ze radszej zostanem pri informatike :-).  Hrad bol vážne krásny, a nakoniec som tam nebol sám ale so slečnou sprievodkiňou. a prekladal som výklad aj slečne Ju (japonka) tá bola tiež veľmi milá. Keďže sa už blížil čas obeda, tak som so sprievodkiňou načal tému reštaurácií v oravskom podzámku a dozvedel sa o jednej dobrej za rozumnú cenu, za čo jej ďakujem. Keď už som pri tej sprievodkini, tak jej vážne nezávidím tú prácu pretože práve oravský hrad je dosť rozťahaný do výšky aj rozlohy, prevýšenie medzi vstupnou bránou a najvyšším miestom expozicie je aspon 60 metrov a to už je dosť a prehliadka trvá hodinu. Dosť to človeka unavý keď to má absolvovať 8 krát za deň... veď aj vravela že chodí z práce dobitá :-) Celkovo by som prehliadku hradu hodnotil ako úplne super, je tam proste krásne a každému odporúčam.
   Keď sme skončili prehliadku, tak sme sa vrátili k spodnej bráne a rozlúčili sa zo sprievodkiňou, za mnou došla slećna Ju, poďakovať sa za preklad, a tak nejako sme spolu šli z hradu, tak vtedy som sa jej predstavil. a tak ma napadlo, že by nebolo zlé ísť na tan obed, tak som ju pozval. Proste úplne cudzieho človeka, a ona povedala že rada :-) tak sme potom šli ďalej spolu, najprv do obchodu zo suvenírmi, kúpil som si pohľadnicu a potom sme zašli do tej reštaurácie čo mi odporučila sprievodkiňa. Najedli sme sa spolu, stále sme mali o čom rozprávať, veľmi milé dievča :-) čo som si na nej prvé všimol že má veľké oči :-) dokonca väčšie ako ja a to mne každý vraví že mám veľké oči. Proste som s ňou strávil pekný obed a potom medzi rečou som zistil Že ideme nazad do rovnakého mesta, tak sme šli spolu na vlak. Bolo fajn s niekým sa takto rozprávať, síce na nás vŠetci pozerali ako na zjavenie, keď ja s japonkou sa rozpravame po anglicky na orave :-) Inak to sa môže stať iba mne... Že idem na oravský hrad a spoznám dievča z tokija :-) Ono je to ľahšie zoznámiť sa s niekým z inej krajiny... slovenke by som sa asi neprihovoril. bolo by to trápne, ale s nou to islo nejako samo.
  Potom keď sme docestoali, tak sme sa rozlúčili, nevymenili sme si čísla, ani žiaden iný kontakt, asi by to bolo zbytočné keďže som sa dozvedel ža za pár dní odlieta do Tokija, ale aj tak to bol krásny deň. Aj keď som šiel sám na výlet, nakoniec som až tak sám nebol. Ďakujem slečne sprievodkini a aj slečne Ju . (bolo to pekné keď sme sa zoznamovali ak viete po anglicky tak vám to dôjde "Nice to meet you, you" sme sa na tom spoločne zasmiali )
   Joooj takže tak... krásny to bol deň :-) som rád Že som šiel, rozhodol som sa  že každú stredu si urobím niekam výlet, slovensko je krásna krajina, a aj ľudia tu sú krásny :-) najmä slečny... :-) možno, raz stretnem takú ktprá nebude z tokija, a možno sa jej budem páčiť, ale keď by som nikam nešiel, tak by žiadne možno nebolo... tak si vybreám radšej to možno.
Nakoniec ešte pripájam pár fotiek.
prajem všetkým taký krásny deň ako ja som mal... zistil som, že ono k tomu netreba veľa aby bol deň krásny.
  


len tak.. | stály odkaz

Komentáre

  1. Saval,
    gratuľujem k prežitiu prekrásneho dňa. Ráno sa ti ,nastupujúc sám do vlaku, ani neprisnilo, že ho neprežiješ sám A stačilo k tomu milé slovo a úsmev. Zabudol si na fotku Ju, aj ke´d srecha v oblakoch je impozantná
    publikované: 07.10.2009 17:36:53 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ďakujem za gratulaciu
    fotku Ju by som aj priložil, ale nemám žiadnu jej fotku, nechcel som byŤ dotieravý a fotiť sa s ňou, ale dostal som od nej na pamiatku 100 a 10 jenovú mincu. :-)
    publikované: 07.10.2009 18:35:46 | autor: savalovsky (e-mail, web, autorizovaný)
  3. nie na pamiatku,
    pre šťastie, lebo pootvorila bránku k dôvere
    publikované: 07.10.2009 19:11:27 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Pozri http://orava.blog.pravda.sk/?s=46360
    Bol som asi 10x a je to perla Slovenska
    publikované: 07.10.2009 21:48:15 | autor: orava (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014