saval

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bulharsko

Myslel som si ze o tejto krajine cosi viem, ale po tom ako som prisiel, som zistil ze neviem nic. V clanku si mozete precitat moje dojmy z tejto balkanskej krajiny, su to skor veci ktore v turistickych sprievodcoch nenajdete.

Takze zacnem tym aky som mal nazor na tuto krajinu pred tym ako som sem dosiel. Moj nazor bol vcelku pozitivny o Bulharsku, krajina v EU s vyspelou trhovou ekonomikou ktora je na tom zhruba tak ako slovensko. ehm... no v skutocnosti to tu je o dooooost horsie.

Prve co som zazil po prichode do Bulharska bol sok, ale vazne velky sok. (kedze som priletel z letiska vo viedni to este znasobilo rozdiely) Prve dojmy - Medzinarodne letisko Sofia, to bolo este celkom fajn, terminal zhruba na urovni letiska M.R.Stefanika v Bratislave ale troska vecsie. Potom nastal sok, bola to cesta z letiska, cesta ktorou sme sli autom bola hlavna cesta z letiska. Okolo letiska je rozlahla ciganska osada... alebo skor ciganske mesto. Niekolko kilometrov kym sa dostanete do Sofie idete cez tento slam, vyzera to tam asi ako vo filmoch z juznej ameriky o slumoch Sao Paule. Proste ... des a hroza. A to je len prvy dojem z hlavneho mesta Bulharska.

Aby som nebol iba negativny velmi pozitivne ma prekvapila cestna infrastruktura v Bulharsku. V Bulharsku su vsade cez celu krajinu dokoncene a uz dlhe roky sluziace dialnice. Zhruba take ako u nas, ale predstavte si tie nase keby sa o ne 10 rokov nikto nestaral, tak zhruba takto to tam vyzera, no, kazdopadne je to lepsie ako nic. Celkovo v Bulharsku vsetko vyzera akoby sa o to nikto nestaral a iba to cakalo kym to padne. Aj dopravna situacia bola celkom v pohode, hoci sme vychadzali z hlavneho mesta nieco poobede kedy by som ocakaval dopravnu spicku 6 prudova dialnica bola celkom prazdna. (a boola to ozajstna 6 prudova dialnica aj s odstavnym pruhom nie ako u nas... ) Ono to asi bude tym ze auto si tu kazy dovolit nemoze, vec sa ma tak, ze ludia su radi ze maju co jest, nie este aby si kupovali hovadiny. Auta tu su znacne starsie ako u nas, priemerny vek odhadujem na zhruba 20 rokov. Co ma prekvapilo, bolo ze su tu celkom bezne Skody 120 alebo aj ine Ceskoslovenske vyrobky (napr skodovacke lokomotivy). Mozno je to zvlastne, ale vdaka tomu som hrdy na nasu krajinu. Teda na krajinu v ktorej som sa narodil, Ceskoslovensko. Myslim ze znacka Made in Czechoslovakia kedysi vo svete nieco skutocne znamenala, skoda ze som tie casy nezazil (alebo diky bohu :-) ). 

Co ma velmi prekvapilo, je aky su tu bezny ludia biedny, a aka je tu mala vymozitelnost prava (ak nemate peniaze). Vsetci ludia ktorych v Bulharsku poznam, maju strach z prechadzania cez cestu, vodici tu su dost arogantny. Vraj su schopny cloveka zrazit ak si neda pozor, zatial sa mi to nestalo ale z SK som zviknuty ze "auto zastavy" tak snad to tu prezijem. Dalsia vec, ktora ma zaskocila bola ze ak tu ma niekto peniaze, v podstate pre neho neplatia zakony, kludne moze kohokolvek na ulici zastrelit s vedomim ze sa mu nic nestane. Spociatku som neveril tomu ze je to az take zle, ale ked som sa pred par dnami v noci zobudil na strelbu z !! automatickej !! zbrane (samopal) tak mi prestalo byt vsetko jedno... a dnes som v meste na pesej zone nasiel par nabojnic raze 9mm takze tomu zacinam verit, a v noci radsej nevychadzam von. Bavil som sa o tomto aj z jednym bulharskym kamaratom priatelky a povedal mi ze nieje nic lahsie ako zohnat AK47 v bulharsku, treba len poznat spravnych ludi a za 2000 az 5000 leva to mozte mat. (zhruba 1200 az 3000 eur) po tomto som sa radsej nepytal za kolko sa da zohnat klasicka devina. Pre zaujimavost priemerny zarobok v Bulharsku je 200 eur, zhruba 400 leva. No priemerny statisticky to nieje presne slovo, ale vecsina normalnych ludi zarobi zhruba tolko. Co nieje nic moc ked vezmem do uvahy ze ceny su tu zhruba na urovni Slovenska. Dost casto je mozne stratnut ludi ktory su moooc bohaty na ciernych terennych bavorakoch, asi mi je jasne odkial na to maju.

Ked sme prisli do mesta kde byva v centre Bulharska zaujimave bolo ze aj ked je to relativne male mesto. Zhrubqa o velkost Spisskej Novej Vsi. V meste je velmi dobre riesena MHD (teda aspon bola pred 40 rokmi) V meste chodia trolejbusy asi este stale tie ktore tu povodne pred 40 rokmi nasadili. Starucke ikarusy ktore u nas najdeme akurat tak v muzeu. Poniektore maju aj viditelny nater ale vecsinou je vidiet spinu hrdzu a grafity. Po dlhsej prechadzke mestom som zistil ze v Bulharsku bolo asi za komunizmu omnoho lepsie ako na slovensku. Da to trocha prace predastavit si to tu v roku 1980 ale vtedy to tu bolo vazne na urovni. Vecsina veci ktore sa u nas stavaju v poslednych rokoch (pesie zony v mestach parky a pod. ) tu boli davno za tvrdeho socializmu. Dokonca ja panelaky su tu zaujimave, nie je to ako u nas ze su cele sidlisko jeden ako druhy, ale tu vidiet ze ludia pouzivali fantaziu a tie panelaky sa snazili v ramci moznosti stavat tak aby posobili pekne. Su omnoho vyssie ako u nas, u nas na beznom sidlisku najdete  8 - 10 poschodove panelaky. Tu niesu ziafnou vinimkou ani 20 podlazne budovy. Musim uznat ze ked to tu postavali vazne to tu vyzeralo dobre... skola len ze to vyzera tak ze odkedy to postavili sa o to nikto nestaral. Zaujimave je vsimat si rekonstrukcie tychto bytovych domov. Na slovensku je bezne ze sa rekonstruje a zatepluje cela fasada bytoveho domu, tu je bezne ze si jednotlivci rekonstruuju svoje byty. Takze na starej osarpanej bytovke svieti biely stvprcek v podobe zrekonstruovaneho a zatepleneho bytu. tiez tu niesu neobvikle kominy z pecov vyvedene cez balkon a dalsich 15 poschodi hore na strechu. Samozrejme po vonkajsej strane budovy.

Zhrnul by som to asi tak, podla mojho nazoru bolo Bulharsko kedysi krasnym miestom pre zivot, ale... cosi sa posralo. Myslim ze tuto krajinu dostala na kolena korubcia a chamtivost ludi po prechode na kapitalizmus. Obdobie ktore bolo na slovensku zhruba v rokoch 1992 - 1995 (vysoka nezamestnanost rozmahanie mafie, spina, bordel, zavrete fabriky ) tu pretrvava dodnes. Myslim ze tak ako sa prichodom kapitalizmu na slovensku situacia zlepsila, tu sa tak zhorsila. Je to velka skoda, lebo myslim ze by to bola krasna krajina. Ludia tu oz uplne rezignovali na doveru vlade, policii alebo statu. Som rad ze som zo slovenska. A dufam ze u nas to takto vyzerat nikdy nebude. No je to dokaz ze staci malo, a vsetko sa moze velmi lahko zrutit. Preto v najblizsich volbach podme vsetci vyjadrit svoje nazory, a neverme prazdnym slubom. Lebo staci malo a mozeme trpko spominat na krasnu minulost. Na slovensku ludia takmer rezignovali na doveru politikom, ale tu rezignovali uplne a je to vidiet. Ludia sa tu casto nesnazia zit, ale prezit.

Neda mi. aby som nenapisal aj par riadkov o zeleznici v Bulharsku. Bol som nazoru ze zeleznice na slovensku su dost biedne... Bulharske su des a hroza. Na kolajniciach tu je vecsinou vidiet supravy tahane Ceskoslovenskymi lokomotivami. (jeden z tych modelov ktory u nas uz davno nejazdi koli zastaranosti, ale su vcelku udrziavane ) Ceskoslovenske lokomotivy ma tu velmi potesili. Citil som taku hrdost ozaj dobry pocit. Raz by som chcel vidiet ceskoslovenske lokomotivy ktore boli dodane do Brazilie. No to je taky moj sen. Mozno som to nespomenul... ale mam rad vlaciky. Vratim sa teraz k tym Bulharskym, okrem suprav z ceskoslovenskymi lokomotivami tu este jazdia osobne elektricke jednotky zo sovietskeho zvezu... vyzeraju dost horzivo. Odhaduje ze boli vyrobene okolo roku 1970 ako najmodernejse co sa dalo v ZSSR vyrobit. A pravdepodobne ich od vtedy nikto nenatrel, pretoze je velmi tazko rozoznat povodnu farbu. jedine co je vidiet je hrdza a grafity. Proste des a hroza. V Bulharsku su ako aj na Slovensku Valky 1. a 2. triedy. Vlaky prvej triedy su nieco velmi podobne ako klasicke vlaky 2. triedy na slovensku. (tie stare kozenkove rozhegane vozne ) vlaky 2. triedy v bulharsku su ako nieco co som nikdy pred tym nevidel. Su to tie sovietske elektricke jednotky (cosi ako u nas pantograf ) ale nikdy to nebolo natrete a ani rekonsrtuovane. Samozrejme o nejakej klimatizacii nemoze byt reci :-) a to sa stazujeme ze ako je to u nas zastarale. Dufam ze pokial budem tu podari sa mi previezt jednym z tychto desivich vlakov 2. triedy. 

Co urcite stoji za zmienku je jeden velmi zvlastny Bulharsky zvyk. Ked niekto zomrie, tak jeho blizky vsade po meste lepia "nekrolog" papier formatu A4 s dotycneho fotkou menom datumom umrtia. Takze to tu vyzera dost zvlastne kedze cele mesto je olepene tymito vecami. Dalsim zo zaujimavych faktov je mnozstvo tulavych psov, ktore su v Bulharsku. Je ich proste strasne vela, ale su priatelske a vecsinou radi ked im cosi hodite.

Takze to by bolo na teraz vsetko co som chcel... idem do mesta dat si par piv, nech to odsypa.


len tak.. | stály odkaz

Komentáre

  1. Důvěřivej pes je ideální potrava!
    Když stojej dálnice za prd, aspoň je co jíst. Ber to s tý pozitivní stránky!
    publikované: 31.07.2010 15:04:42 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. saval, keby si mal frajerku
    z južnej ameriky, aj tam by si odletel ?
    tvoj blog je ako taká "dobrá telenovela", to ale nemyslím v zlom...
    maj sa tam fajn, aj napriek okolnostiam...

    publikované: 31.07.2010 16:49:06 | autor: EMA V. (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. :-)
    heh... no prirovnanie mojho blogu k telenovele, celkom som sa tomu potesil :-) No.. keby som mal frajerku z juznej ameriky, myslim ze je viac ako pravdepodobne ze by som neuvazoval nad tym a proste siel. Juzna amerika, severna amerika, mars, mesiac, venusa... ak by bolo mozne tam ist, siel by som, ak by to mozne nebolo tak by som si nasiel cestu. No ja som uz raz taky, mozno sa mi to raz vypomsti ale nateraz som rad lebo vdaka tomu aky som ma moj zivot bavi.
    Ja osobne by som svoj zivot prirovnal skor k sitcomu. Raz sa mozno nastvem, napisem scenar podla svojho zivota a natocim prvy slovensky film co bude stat za to :-)
    PS : Veci sa zmenili a po jednej neprijemnej hadke sme nasli spolocne riesenie. takze je to fajn.
    publikované: 01.08.2010 15:36:38 | autor: savalovsky (e-mail, web, autorizovaný)
  4. fiha:)
    som zvedava, ake riesenie? Nuz ale, pises, ze je to fajn, tak nech to tak aj ostane:)
    publikované: 01.08.2010 17:37:44 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014